ТУРИЗЪМ

ВИЛА ТЕКЕТO

ТУРИЗЪМ

Екотуризъм

Терминът „екотуризъм“ се използва в туристическата индустрия вече повече от 30 години. Отнася се до пътувания, предприети в недокоснати от човешката цивилизация, екологично чисти кътчета, които допринасят за поддържане на екологичното равновесие в природата.

Екотуризмът или така нареченият още “зелен туризъм” развива щадящото отношение към природната среда, в която флората, фауната и културното наследство са основните атракции за посетителите.

Лесопарк „Липник“ очарова и привлича туристите със своята красота, неповторим горски масив и завладяващи пейзажи. Предразполага да откриете маршрути, които предлагат фантастични изживявания сред природата.

Спортен туризъм

Заедно с уникалната флора и фауна, околностите на „Текето“ (лесопарк „Липник“) предлагат възможности за спортен туризъм – бързо развиващ се вид туризъм, който обединява и създава нови партньорства.

Различават се два вида спортен туризъм: активен и пасивен. Активният е свързан с активното участие в някакъв вид спорт. Пасивният се отнася до интереса към спорта, наблюдението му. Самата дума „спорт“ води началото си в далечното минало от френската дума „desport“, което означава в буквален превод „свободно време“. За много хора практикуването на любимия спорт е хоби и добро прекарване на свободното време.

Езерото на лесопарка предлага прекрасни условия за практикуване, както на воден, така и на риболовен спорт.

Пешеходен и велотуризъм

Пешеходният и велотуризмът са сред най-практикуваните и полезни за здравето видове туризъм. Велосипедният туризъм дава не само усещане за скорост, свобода, но и възможности за интересни екскурзии и пълноценна почивка сред природата.

На Ваше разположение са няколко пешеходни алеи в лесопарк „Липник“, които предоставят възможност за каране на велосипед. По всяка от тях можете да стигнете до различен вид атракции – една ще Ви отведе към зоокът, друга към детски кът, оборудван със съоръжения за игра, а трета – към легендарния извор с лековита питейна вода. Всички пътеки в парка предлагат маршрути за велотуризъм или каране на ролери, както и за приятни пешеходни разходки. По проект се изгражда велосипедна алея от центъра на град Русе до “Текето“.

Културен туризъм

В основата на културния туризъм се крие нуждата на туристите от разширяване на културните хоризонти. Този вид туризъм има за цел да запознае туриста с културните ценности.

Близостта на вила „Текето“ до град Русе позволява запознаване с различните исторически, архитектурни или културни периоди чрез посещение на архитектурни паметници и музеи. Също така, посещение на културни или артистични събития: музикални, кино или театър, концерти, опера, изложби.

Град Русе заема важно място в българската история и култура. Уникалният архитектурен облик на града носи следите на европейските стилове на 19-ти и 20-ти век. Близостта на река Дунав придава особен чар и романтика.

Сред препоръчителните за посещение културни забележителности в Русе са:

  • Регионалният исторически музей (разстояние от вилата – 13 км);
  • Музеят на градския бит или както се нарича още „Къщата на Калиопа”;
  • Къщата музей „Захари Стоянов”;
  • Къщата музей „баба Тонка”.

Градът е също така домакин на културни събития като „Мартенски музикални дни“, „Русенски карнавал“, „Есенни дни на изкуството и науката“ и др. Всяка година в град Русе се провежда туристическото изложение “Уикенд туризъм”. В рамките на изложението, част от неговата програма е и „Фестивалът на туристическите забавления и анимации“.

Религиозен туризъм

Религиозният туризъм е част от съвременната туристическа индустрия. Църкви, катедрали, джамии и религиозни музеи – това са туристически обекти, които се радват на все по-големи посещения.

В района на „Текето“ се намира Басарбовският манастир „Св. Димитър Басарбовски“ – на разстояние от вилата 21 км. Той е единственият действащ скален манастир в България. Манастирът води началото си още от периода на Второто българско царство (XII-XIV в.). Близо осем века по каменната стълба, водеща към скалната църква не спира потокът от хора, дошли от близо и далеч, за да запалят свещица и да се помолят на Бог. Храмовият празник на манастира е на 26 октомври, денят на „Свети Димитър“.

Круизен туризъм по река Дунав

Река Дунав и днес остава фактор за развитието не само на град Русе, но и на цяла България. Поречието на реката предоставя страхотни възможности, както за спиращи дъха романтични залези, незабравими моменти и пълнещи душата гледки, така и за круизен (речен) туризъм.

С корабчето “Русчук”  – една от най-големите атракции за туристите в региона, ще можете да се насладите на опознавателни круизи и разходки по Дунав (разстояние от вилата – 14 км). При интерес и нужда от повече информация, моля да се обърнете към домакините.